erikenmonicffweg.reismee.nl

Siem Reap 8 t/m 12 0ktober 2007

Na een mooie bus reis van een uurtje of zes komen we in Siem Reap aan.
De reden waarvoor wij en de meeste toeristen naar Siem Reap gaan is Angkor. Erik en ik (Monic ) wilden hier al lange tijd naar toe, maar elke keer lukte het maar niet om Angkor aan een bestemming vast te plakken. Vorig jaar in Vietnam kwamen we wederom tijd te kort om 'even' door Cambodja te gaan. Vandaar dat we Siem Reap dit jaar aan het begin van de trip hebben gepland. Siem Reap ligt zo'n 314 km van Phnom Penh. Wij verbleven in het hotel Auberge Mont Royal, echt een aanrader. Mooi zwembadje en ruime mooie schone kamers. Wij hebben hier Yvonne onze vriendin uit Maleisië weer ontmoet, om met haar Angkor te bezoeken, wat het voor Erik en mij extra bijzonder maakte. ( het was alweer een jaar geleden dat we elkaar gezien hebben)
Angkor is heel groot en er zijn genoeg tempels te bezoeken wij hebben de volgende route afgelegd:
Angkor Dag 1 ( 2de dag in Siem Reap) Angkor Wat,De grootste en de bekendste tempel van Angkor. De grote tempel met z'n 5 torens is over de hele wereld bekend.De torens van deze tempel zijn het embleem van het land. Alle opeenvolgende regimes hebben de torens in hun vlag opgenomen.De bouw van de tempel begon in de 12de eeuw en duurde 37 jaar. De ommuring is 1025 bij 800 meter, rond deze ommuring liggen slotgrachten van 1,3 km lang en 190m breed, een mooie brug met een stenen wegdek van 200 m lengte bied toegang tot de tempel. De ommuring is helemaal bewerkt en toont schitterende reliëfs, ze zijn bijzonder goed bewaart gebleven. De tempel is gewijd aan Vishnu, de oppergod van de hindoes. Angkor Wat betekent ook ‘pagode van de stad'. Als je door de Oostelijke ingang komt, betreed je ‘het Heiligdom' via een steile trap ga je naar binnen. Het is doolhof van terrassen, trappen, gangen en altaren. Tevens zie je hier de resten van de bibliotheek en de baden voor de rituele wassingen.Vervolgens kom je bij de galerij van de 1000 Boeddha's helaas is hier weinig van over. Via een volgende trap kom je bij de centrale toren. De centrale toren was van de Koning. Vanaf hier heb je uitzicht op het woud, de omliggende torens en de grote laan. Het is erg bijzonder hier rond te lopen, er is zoveel te zien. Als je weer buiten de tempel bent zie je verschillende kraampjes, in plaats van iedereen af te poeieren of leeg te kopen, moet je hier echt een drankje nemen en in gesprek gaan met de kinderen en verkopers. Ze zijn zo gezellig en lief en hebben ook nog veel te vertellen!!
Baksei Chamkrong. Als je richting Bayon loopt kom je langs deze tempel, het is een kleine tempel, meer een trappen piramide gemaakt van zandsteen en baksteen. Het doet een denken aan de style van de maya's in Zuid Amerika. De tempel is gebouwd in de 10de eeuw. Deze tempel is gewijd aan de zoon van Yasovarman, Harshavarman I.Baksei Chamkrong betekent ‘vogel die zijn vleugels beschermt'
Angkor Thom Op zo'n 1700 meter van de poort van Angkor Wat ligt de stad Angkor Thom aan een lange met bomen afgezette weg. Je komt dan bij de zuidelijke poort, de boog is circa 23 meter hoog en versierd met een figuur met 4 gezichten.5 poorten geven toegang tot deze stad.Aan beide kanten van de brug staan 54 beelden reuzen (die heilige Naga ondersteunen) Deze stad telde tot in de middel eeuwen zo'n 100.000 inwoners, de houten en strooien huizen hebben de tijd helaas niet doorstaan. Via de brug kom je in het hart van de stad, de stad wordt beschermd door een 8 meter hoge muren.
Bayon Tempel: In het midden van Angkor Thom vindt je de Bayon Tempel, magische berg vertaald. Het is 1 van onze favorieten, heel bijzonder deze tempel. Reuzenhoofden die alle richtingen opkijken, een rots met bedekt met 200 gezichten. De tempelberg heeft een totale hoogte van 43 meter. De gangen, terrassen, trappen en torens maken het geheel tot een soort van doolhof. De tempel is gebouwd tussen de 1200 en 1300. Vandaag de dag zijn er in deze tempel nog 37 torens, vroeger waren er 49 torens. De functie van deze tempel is nog steeds onbekend, maar zeker de moeite waard om te bekijken. Olifanten terras, Langs de grote laan ten noorden van de Bayon tempel lig het olifanten terras.
Jayavarman liet dit terras aanleggen begin 13de eeuw, het terras is 350 meter lang. De mooie afbeeldingen van de olifanten op de steunmuur zijn natuurlijk de reden van de naam‘olifanten terras' Suor Prat torens. Op het veld tegenover het olifanten terras uur zie je resten van de 12 torens uit de 13de eeuw, bij een ruzie werd vroeger op 1 toren een afgevaardigde van de ene partij en op een andere toren een afgevaardigde van de andere partij. Wie het eerste zwakheden vertoonden (zweren, bronchitis, koorts etc.) had dan ongelijk. Soms duurde dit dagen. Hierna zijn we terug gegaan naar het Hotel om te lunchen en Bastien op te halen. Na de lunch zijn we met onze chauffeur en zijn busje weer op pad gegaan. We hebben s'middags Oost Angkor bezocht eerst Sras Srang, Banteay Kdei, Ta Prohm en vervolgens Takeo Sras Srang Het ‘bassin voor rituele wassingen' Een koninklijk zwembad wat in 953 in opdracht van Jayavarman werd gegraven 700 bij 350 meter, dus een flink bad!! Vanaf het terras heb je een mooi zicht over het meer
Bantey Kdei: Tegenover Sras Srang ligt Bantey Kdei. Deze ‘citadel van de cellen' is een groot klooster uit de 12de eeuw, omringd door muren. Boven de hoofdingang zie je 4 hoofden van Boeddha (Bodhisattva) ze zijn wel 2 meter hoog en indrukwekkend. Het klooster had een grote danszaal, dus hier waren in die tijd vele voorstellingen. Aan beide kanten van het centrale pad ligt een bibliotheek. Voorbij de 2de tempel zie je een mediterende Boeddha. In het complex woonden nonnen en priesters. Het voelt als of je door een lange gang loopt met aan de zijkant kleine uitgangen als je door deze tempel loopt. Ook hier ware weer erg leuke kinderen, die op de weg naar de uitgang met ons dansten en muziek maakten. De kinderen van Angkor zijn werkelijk erg bijzonder!! Ta Prohm Dit is bij de meeste toeristen de favoriet, samen met Preah Khan en Bayon ook bij ons. Het enige nadeel is dat door zijn bekendheid, dit ook een druk bezochte tempel is. Het moet wel nog bijzonderder zijn als je hier alleen rond kunt dwalen. De Tempel die in 1186 door Jayavarman VII is gebouwd en ooit 1 van de grootste tempels van Angkor was is aan de jungle overgeleverd gebleven. In deze staat werden de meeste tempels gevonden, maar de meeste tempels zijn door de ‘Angkor Conservation Office' opgeknapt. Men had echter het idee deze tempel aan z'n lot over te laten, zodat mensen konden zien in welke staat de tempels zijn ontdekt. Nu is dit 1 van de grote publiek trekkers. Ondanks dat hangt hier een rustige romantische sfeer. De kapokboom is de grootste verslinder van de ruïnes. Je kunt je moeilijk voorstellen dat in dit ' klooster van de koning' 8 eeuwen geleden meer dan 120.000 mensen leefden in deze stad binnen een stad. De tempel is ook bekend uit de film Tomb Raider met Angelina Jolie. Ta Keo, deze grote tempelberg met verschillende niveaus en 50 meter hoogte is een sobere tempel. De tempel heeft niet de versieringen die je van de tempels in Angkor gewend bent, al kun je je zo helemaal op de architectuur van de tempel richten. De tempel is gebouwd in de 10de eeuw. Ta Keo betekend voorouder Keo. Alleen Edwin, ik (Monic) en Bastien zijn hier na boven gegaan. Erik durfde de steile klim naar boven niet aan met z'n pas geopereerde knie en ook de rest vond het te steil of te warm om naar boven te klimmen. Ik moet zeggen ik vond het ook erg heftig om langs de steile trap met erg smalle treden weer naar beneden te gaan, voor Ed was het ook geen makkie. Maar we hebben weer erg veel gelachen met onze stuntelige afdaling. Het uitzicht was de moeite waard!! Na deze warme middag besluiten we om terug te gaan naar het hotel om een duik in het zwembad te nemen en te gaan dineren.

Angkor Dag 2 ( dag 4 in Siem Reap) Yvonne, Bastien en ik (Monic) hebben besloten om vandaag om 04.15 op pad te gaan om de zon opkomst mee te maken bij de Angkor Wat. Erg bijzonder onze tuk tuk sluit aan in een lange rij tuk tuks met toeristen die dit allemaal mee willen maken, gelukkig is het laag seizoen en is het normaal veel drukker. Eenmaal aangekomen zijn Yvonne en ik Bastien zo kwijt , omdat wij ons al stuntelend in het donker een weg proberen te banen door het grote half onder waterstaand veld. Met de angst wat zit er allemaal in het water waar we steeds in staan (om ons heen horen we van alles springen) en krijgen de slappe lach hierom, We moeten ons nog haasten om een 'goed' plekje voor de kiekjes te vinden. De zonsopkomst zien we niet echt door de bewolking, maar wat ongelooflijk mooi is dit!!! Op momenten als dit voel ik me zo gelukkig en bevoorrecht dat ik dit mee mag maken. Voor mij kan deze vakantie al niet meer stuk!! Na een bakje koffie , ontbijt, pennen uitdelen aan kinderen en een gesprek met een bijzondere Duitse man (die door de rellen in Myanmar, zijn plannen heeft gewijzigd en nu Cambodja en Laos door trekt) gaan we op pad naar Phnom Bakeng.
Deze tempel hadden we de eerste dag overgeslagen, omdat het nogal een lange wandeling naar boven is. Aangezien het nog niet zo warm was om 07:00 uur, zijn we aan de wandeling begonnen.
Phnom Bakeng links van de weg naar Angkor Thom. In de 10de eeuw liet Yasovarman I hier de eerste staatstempel van Angkor bouwen. Bijna een piramide deze tempel die helaas in erg slechte staat is. Van af hier heb je een erg mooi uitzicht op de Angkor Wat die je in de verte ziet liggen. Erg bijzonder was ook dat Yvonne, Bastien en ik de enige waren. We hebben dan ook in alle rust hier alles bekeken. De meest toeristen komen hier om naar de zonsondergang te kijken. Hierna zijn we terug gegaan naar het hotel om na de lunch met Erik, Edwin en Susanne terug te gaan naar Angkor.
De tempel Preah Khan, dit is één van de tempels buiten het kleine circuit en gelijk ook een hele mooie tempel. Hier zijn de kleuren weer heel anders, veel rode en groene gloed over de stenen. Deze tempel heeft ook een slotgracht met brug, het is 'de stad van het gezegevierde Koninklijke fortuin 'Helaas is er in Angkor veel geplunderd en ook deze tempel is niet ontzien, er staat nog maar 1 Boeddha beeld. Deze tempel word niet vaak door toeristen bezocht, maar ik vond dit samen met Angkor wat en Ta Prohm de mooiste. Voorbij de tweede poort zie je dat hier de Kapokbomen de tempel omhelzen. De tempel is in de twaalfde eeuw gebouwd in opdracht van Jayavarman VIII, ze denken dat dit in de tijd van Angkor een boeddhistische school was met wel 1000 leraren. Hier heeft ook het gevecht tussen Ankor en Cham plaatsgevonden, de Cham koning is hier gestorven. Terras van Melaatsenkoning Net voorbij het olifanten terras, iets naar links ligt het terras van de melaatsenkoning. Er is nog steeds onduidelijk ten ere van wie dit plein is, sommige denken dat het beeldje (waarvan het origineel in het museum van Phon Penh is ) op de toren Javarman voorstelt, die aan lepra is overleden. Specialisten denken echter dat het beeldje op de toren Yama ‘de god van de hel' moet voorstellen, omdat het terras voor doden verbranding zou hebben gediend. Baphuon tempel 300 meter ten Noorden van de Bayon tempel ligt de Baphuon tempel, vroeger de tempel van ‘de verborgen voorouder' genoemd, hoewel hij in de stad Angkor Thom staat is de tempel ouder dan de stad zelf en heeft dan ook zijn eigen stijl. De tempel is gebouwd in 1060, het is een trappen piramide en word op dit moment gerestaureerd. Het Koninklijke paleis wat via de terrassen te bereiken is stamt uit de 10de eeuw. Het paleis is verscheidene keren verbouwd, de Koninklijke vertrekken zijn helemaal vergaan, deze waren van hout. Er wordt verteld dat het dak van het paleis helemaal van goud was. Het terrein rond het paleis is door de jungle ingepalmd. Het paleis is gebouwd voor Suryavarman I en is in gebruik geweest van de 11de tot de 16de eeuw. Thommanon, Als je Angkor Thom verlaat via de poort van de overwinning, kom je bij Thommanon, de tempel ligt links van de weg. De tempel is begin 12de eeuw gebouwd onder het bewind van Suryavarman II en opgedragen aan Vishnu. Er zijn mooie zandsteen gebouwtjes, die goed bewaard zijn gebleven. Hier hebben we een ruime tijd met de kinderen zitten kletsen. Erg lieve en leuke meiden.
Chau Say Tevoda
Recht tegenover de Thommanon aan de andere kant van de weg een soortgelijkeTempel als de Thommanon ook uit de 12de eeuw. Het is een kleine tempel uit de Angkor Wat periode. De tempel is in een slechte staat, vroeger waren hier 2 bibliotheken, waar nu niks meer van te zien is.

Vervolgens hebben we ons af laten zetten bij de Blue Pumpkinin de stad, voor een late lunch. We hebben gelijk een facial bij Bodia Spa geboekt voor dezelfde avond. Later op de avond hebben we in de Tempel bar Yvonne 's verjaardag gevierd die om twaalf uur 31 is geworden.